بسم الله الرّحمن الرّحیم
در حدیث کساء ملاحظه میکنیم که بالاترین تعریف را خدای سبحان از حضرت زهرا سلاماللهعلیها کرده است زیرا مقام محوریت و مرکزیت را به فاطمه سلام الله علیها میدهد.
هنگامی که جبرئیل سؤال میکند: «یا ربِّ وَ مَن تَحتَ الکِساء» پروردگار من! چه کسانی زیر این کساء هستند؟
خدای سبحان پاسخ میدهد:
«هُم فاطمۀُ و ابُوها و بَعلُها وَ بَنُوها»
فاطمه (س)، پدر فاطمه (ع). همسر فاطمه (ع)، حسنین (علیهماالسلام) به عنوان بچههای فاطمه(س)
در این حدیث، محوریت و مرکزیت فاطمه سلاماللهعلیها مطرح است.
با اینکه میگوییم «إنَّ الحُسین مِصباحُ الهُدی و سَفینَةُ النَّجاة» اما امام حسین علیهالسلام هم متعلق بر فاطمه سلاماللهعلیها معرفی میشود .
در حدیث کساء، خدای سبحان یک تعریف بی نظیر از فاطمه سلاماللهعلیها کرده است.
خدای سبحان در مورد حضرت زینب هم چیزی نظیر این، اما کمتر میگوید.
نام حضرت زینب را خدا بر ایشان نهاده و توسط جبرئیل آن را به پیامبر صلّیاللهعلیهوآله رسانده است.
نام زینب یعنی زَینِ اَب .« زینت پدر»
یعنی علی علیهالسلام، امیرالمؤمنین است (تغذیه ی معرفتی همه ی مؤمنین بدست اوست )، حیدر است، امام المتقین است، یعسوب الدین است اما اگر زینب نبود علی جلوه نمیکرد.
وقتی میگوییم «زَین أب» یعنی جلوهگری علی در کل عالم با این دختر است، یعنی اگر زینب سلاماللهعلیها نبود وجود مقدس امیرالمؤمنین علیهالسلام مستور و پشت پرده میماند و جلوه گری نداشت به همین جهت میشود گفت این نام زینبی که از جانب خدای سبحان آمده، معادل با جایگاهی است که برای حضرت زهرا (س) در حدیث کساء معرفی کرده است و ایشان را مرکزیت و محوریت قرار داده است.
در اینجا هم کاملترین معرفی از وجود مقدس حضرت زینب شده که زَین أب است یعنی در نظام عالم اگر علی علیهالسلام جلوهگری دارد جلوهگریاش را مرهون این دختر است .
در نظام عالم همه محتاج علی علیهالسلام هستند اما علی علیهالسلام برای معرفی و جلوهگر شدن، نیاز به زینب دارد. گویا خدا زینبی قرار داده تا علی شناخته شود.
*متن برگرفته از بیانات استاد زهره بروجردی: لینک منبع
پ.ن: در زیارتنامه حضرت زینب سلام الله علیها عبارت «السلام علیک یا بنت ...» زیاد تکرار شده است. گویی به ما میخواهند بگویند «دختر را ببین پدر را بشناس»، «زینب را ببین علی را بشناس»...